Ana içeriğe atla

Lahana Sarması ve Patates Salatası



Kaç gündür doğru düzgün yemek yapmadım, bunda hafif hasta olmamın da sebebi var tabi. Grip oldum sanırım. Şu anda burnumu çeke çeke yazıyorum.

Ancak dedim ki kendimi salmayacağım akşam gidince yemeğimi yapacağım. Daha önceden haşladığım lahanaları sardım ama lahanalar beklemekten parçalanmışlar. Pek sık yaptığım bir yemek olmadığı için çalımını tutturamadım.  Resimde önde bir biber görünüyor harcım kalınca birkaç tene de biber doldurdum.
Harcı için kıyma, pirinç, bol nane, salça ve tuzu yoğurdum içine koyup sardım. Başka birşey konuyor mu bilmiyorum derken (şimdi geldi aklıma ben soğan koymadım yaaaa). Evet tadındaki eksiklik anlaşıldı. Buraya yazdığım için bir daha unutmam herhalde.



Haşlanmış patatesten yaptığım salataya da, göbek salata, maydanoz ve pırasa doğradım. Taze soğan yerine pırasa kullanıyorum çoğu kez. Zira aldığım bir demet taze soğanı bozulmadan bitirebilmiş değilim hiç. Zeytin yağı, limon ve tuz ile güzelce harmanlayınca tadı nefis oluyor. İsteyen pul biber de ekleyebilir. Bizim aramız pek iyi değil kendisiyle. Bir önceki resimde de görsel amaçlı kullanılmıştır.

Yorumlar

Ayça dedi ki…
Geçmiş olsun gece'cim. Sanırım havalar yine çok dengesiz İstanbul'da... Soğansız nasıl oldu dolmanın tadı?
NeS dedi ki…
Geçmiş olsun :( birşey yine dikkatimi çekti taze soğan yerine pırasa ilginç... yine benzersiz ve kendine has tariflerinin.
nrhnmrl dedi ki…
lahana sarması deyince eşim çok sever geçen aldık lahanalardan sorumlu amca onu alırsanız bir daha gelmezsiniz dedi kendi seçtiğini verdi ertesi gün yapalım dedik bir açtık ki lahana hep çürük yakın olsaydı gitmezmiydim o amcanın yanına neyse kalan bir kaç parçadan annem turşu kurdu kısmet ellerine sağlık canım geçmiş olsun bu arada da :=)
Virgo dedi ki…
arasıra bende unuturum soğanı ama tadı bence soğanlı gibi olmuyo afiyet olsun yinede ...
Paşa dedi ki…
hayda ne tesadüf bende lahana sarması yaptım benimki de enfeeess olmuş.senin harca ilaveten SOĞAN, KARABİBER ,MAYDANOZ VE SANA KASE YAĞI, da attım içine senin kide güzel görünüyor. benimde soğan koymayı unuttuğum anlar oluyor aklıma gelirse soğanı 2 ye bölüp içine atıyorum ve en azından yemek lezzetinde ve vitamininden bir şey kaybetmiyor:)))BU ARADA GEÇMİŞ OLSUN PAZAR GÜNÜ BİEŞYİN YOKTU:(((
Sibella dedi ki…
İkisi de çok güzel yemekler, hele patates salatasına bayılırım ben. Ben de bütün salatalara pırasa koyarım senin gibii yemeğini yemediği için eşim böyle değişik şekillerde sunuyorum ben de, hem tadını da çok seviyoruz, ellerine sağlık :)
Adsız dedi ki…
her tarifede uydurma lafiyla baslamis

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …