Ana içeriğe atla

Lahana Sarması ve Patates Salatası



Kaç gündür doğru düzgün yemek yapmadım, bunda hafif hasta olmamın da sebebi var tabi. Grip oldum sanırım. Şu anda burnumu çeke çeke yazıyorum.

Ancak dedim ki kendimi salmayacağım akşam gidince yemeğimi yapacağım. Daha önceden haşladığım lahanaları sardım ama lahanalar beklemekten parçalanmışlar. Pek sık yaptığım bir yemek olmadığı için çalımını tutturamadım.  Resimde önde bir biber görünüyor harcım kalınca birkaç tene de biber doldurdum.
Harcı için kıyma, pirinç, bol nane, salça ve tuzu yoğurdum içine koyup sardım. Başka birşey konuyor mu bilmiyorum derken (şimdi geldi aklıma ben soğan koymadım yaaaa). Evet tadındaki eksiklik anlaşıldı. Buraya yazdığım için bir daha unutmam herhalde.



Haşlanmış patatesten yaptığım salataya da, göbek salata, maydanoz ve pırasa doğradım. Taze soğan yerine pırasa kullanıyorum çoğu kez. Zira aldığım bir demet taze soğanı bozulmadan bitirebilmiş değilim hiç. Zeytin yağı, limon ve tuz ile güzelce harmanlayınca tadı nefis oluyor. İsteyen pul biber de ekleyebilir. Bizim aramız pek iyi değil kendisiyle. Bir önceki resimde de görsel amaçlı kullanılmıştır.

Yorumlar

Ayca Karaoglan dedi ki…
Geçmiş olsun gece'cim. Sanırım havalar yine çok dengesiz İstanbul'da... Soğansız nasıl oldu dolmanın tadı?
NeS dedi ki…
Geçmiş olsun :( birşey yine dikkatimi çekti taze soğan yerine pırasa ilginç... yine benzersiz ve kendine has tariflerinin.
nrhnmrl dedi ki…
lahana sarması deyince eşim çok sever geçen aldık lahanalardan sorumlu amca onu alırsanız bir daha gelmezsiniz dedi kendi seçtiğini verdi ertesi gün yapalım dedik bir açtık ki lahana hep çürük yakın olsaydı gitmezmiydim o amcanın yanına neyse kalan bir kaç parçadan annem turşu kurdu kısmet ellerine sağlık canım geçmiş olsun bu arada da :=)
VİRGO dedi ki…
arasıra bende unuturum soğanı ama tadı bence soğanlı gibi olmuyo afiyet olsun yinede ...
Paşa dedi ki…
hayda ne tesadüf bende lahana sarması yaptım benimki de enfeeess olmuş.senin harca ilaveten SOĞAN, KARABİBER ,MAYDANOZ VE SANA KASE YAĞI, da attım içine senin kide güzel görünüyor. benimde soğan koymayı unuttuğum anlar oluyor aklıma gelirse soğanı 2 ye bölüp içine atıyorum ve en azından yemek lezzetinde ve vitamininden bir şey kaybetmiyor:)))BU ARADA GEÇMİŞ OLSUN PAZAR GÜNÜ BİEŞYİN YOKTU:(((
Sibella dedi ki…
İkisi de çok güzel yemekler, hele patates salatasına bayılırım ben. Ben de bütün salatalara pırasa koyarım senin gibii yemeğini yemediği için eşim böyle değişik şekillerde sunuyorum ben de, hem tadını da çok seviyoruz, ellerine sağlık :)
Adsız dedi ki…
her tarifede uydurma lafiyla baslamis

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım. Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım. Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum. Malzemeler: Katlara koymak için 4 yufka ; İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağ

Lahanalı Makarna

Dün lahanaları çöpe gitmekten kurtarmak için ne yapsam diye düşündüğümü söylemiştim. Sarma ve salata dışında beyaz lahanayı pek tüketemiyoruz biz. Dün yabancı sitelerden araştırdım. Farklı tarifler var çok sayıda ama etle servis edilen olmasını istemiyorduk. Bu haftayı sebze haftası ilan etmiştik. Daha sonra makarnalı bir tarife rasladım. Neden olmasın dedik ve beraber yaptık eşimle. Kesinlikle daha sık yapılacak. Çünkü lahana tadını fazla almadan hoş bir lezzet elde ettik. Tarifi elbette biraz değiştirdik. Yakışacağını düşündüğümüz şeyleri ilave ettik. Yapılışına gelince. Küçük bir kuru soğanı piyazlık doğradım, lahanaları ince ince dilimledim, 1 havucu rendeleyip ilave ettim. Bunları az zeytinyağında kısık ateşte kavurdum. Sebzeleri fazla öldürmeyecek şekilde. İçine 4-5 sarımsak doğradım, pul biber ve karabiber ilave ettim. Ateşten almaya yakın ise küp küp doğranmış iki domatesi ve bol maydanozu ilave ettim. Birinci resimdeki nefis karışım çıktı ortaya. Daha sonra haşlanm

Girit Usulü Patates

Adının bu olduğundan emin değilim zira internette bu adla kayıtlı hiç yemek yokmuş. Kayınvalidem yapar bu yemeği ve o söylemişti, bu yüzden ona güvenerek bu ismi veriyorum. Ce gittiğinden beri yemek neredeyse hiç yapmıyorum, daha çok atıştırmalık hafif yiyecekler hazırlıyor, ya da başka yerde yemiş oluyorum. Bu Pazar evimde, fazla malzeme kalmamış ve sıcaktan canım birşey yemek istemiyorken, keyifle yiyebileceğim tek yemek bu. Aslında orjinalinde, arpacık büyüklüğü (yada biraz daha irisinden) dilimlenmemiş bütün halde soğanlar ve yine minik sarı patatesler var. Bunlar bütün olarak zeytinyağı ile birlikte ateşe konuyor ve kendi suyunda pişiyor. Ancak ben evde iri soğanlar olduğu için onları iri parçalara böldüm, patatesim yine sarı patatesti ama büyük oldukları için onları da doğradım. Kapalı kapak ile bir tencerede (mümkünse yapışmayan bir tencere) pişiriliyor. Ateş çok kısık olmayacak (ben ilk başta harlı, sonra orta ateşte pişiriyorum) çünkü özelliği o ki, soğanlar ve patatesler