Ana içeriğe atla

Lavaş Ekmeğinden Sebzeli Pizza



Biliyorsunuz bundan önceki yemeğim dürümdü, dolayısıyla evde bitmemiş lavaşlarım var. Bu sabah kahvaltısına eşim lavaşları ısıt yiyelim dedi, arasına peynir falan koy. Tamam dedim mutfağa girdim. Çıkınca elimdeki bu görüntüye o kadar şaşırdı ki.



Herşey tamamen doğaçlama oldu nasıl yaptım birdenbire ben de bilmiyorum ama harika olmuştu bayıldık ikimizde.



Geniş bir teflon tavam var. Bir lavaşı koydum, dedim çok ince olacak bir tane daha koyayım. Ama Domino's'un çift katlı pizzası gibi olsun diye arasına peynir koymak geldi aklıma. Dolaba baktım biraz kaşar, biraz dil biraz da burger peyniri var. Bu burger peyniri iyi gider dedim. Bir katı döşedim.

Üzerine salçalı birşey olmalı. Salçayı sulandırdım ama dedim ki çiğ kokacak en iyisi zeytinyağında kavurayım. Kavurmaya başladım. Birden bu salçanın içine soğan katılsa fena olmaz dedim. Soğan almak üzere gittim baktım, hepsi kocaman kocaman soğanlar kalmış. Uff şimdi bunu kim soyacak ve gerisi de kalacak.

Dolapta taze soğan vardı. Yeşil kısımlarını biraz kopardım, doğrayıp salçaya kattım. Soğanların yanında maydanozları görmüştüm dedim bunlardan da katayım.

İki kat koyduğum lavaşın üzerine önce salçalı soğanlı karışımı yaydım. Sonra maydanozları serptim. Üzerine bir domatesi ince ince dilimledim, mısır tezgahtaydı omlet için kullanmıştım dedim biraz da ondan katayım. En üste de dil peynirini ince ince dilimleyip yerleştirdim. Ocağı açtım.

Bir süre bekledim baktım üstteki peynirler erimiyor ne yapsam? Kapak da kapadım yok. Sonra lavaşı kenarından biraz kaldırdım, bir miktar su döktüm. Buharıyla lavaş yumuşacık oldu, peynirler domatesler de eridi.

Tabi bütün bunlar yazdığım kadar bile uzun sürmedi. Bu telaşta baharat falan eklemedim. Baharatlar da katılsa daha da güzel olur.

Bu yemeğin püf noktası bence su eklemek oldu. Evdeki malzemelerle daha çeşitli versiyonlar yapılabilir ama su ve buhar gerçekten yumuşacık (elde alıp yediğimizde yamulacak kadar değil ama, gayet dik duruyordu) pizzalar elde edebilirsiniz.

Yorumlar

Htc dedi ki…
ya biz de sık sık lavaş alıyoruz ama sürekli aynı stil yemek sıkıyor bazen son kullanma tarihine kadar tüketemiyoruz şimdi şu fotoğraf beni inanılmaz cezbetti=) mutlaka deneyeceğim
NesTal dedi ki…
vaaay harika görüntü gerçekten. uydurmasyon olan yemekler en güzeli zaten.
Nur dedi ki…
harika görünüyor ellerine sağlık..
3prenses dedi ki…
harika bişey olmuş ellerine sağlık.
Paşa dedi ki…
ne kadar muhteşem görüntü ce de kilo alsa barii
gunduz68 dedi ki…
çok ama çok lezzetli görünüyor.bir de benim gibi pizza delisi birine çok iyi gelecek tabi yaparsam:)emeğine sağlık...
Nefis bir görüntü, harika bir fikir... gerçekten de Dominosun dublesi gibi olmuş kutluyorum en kısa zamanda en de aypıcam
aaaa ne güzel bir fikirr yapıcam cnm ellerine sağlık sevgiler
TAZENANE dedi ki…
Ellerine sağlık.
Canım enfes ve mükemmel görünüyor .
Afiyet bal şeker olsun ......
Sevgiler.
Ayça dedi ki…
gece'cim afiyet olsun. öncelikle fotografları çok beğendimmm :) lavaştan pizza yaratıcılığına da bayıldım, eline fikrine sağlık canım...
İnci dedi ki…
Bütün yemekleriniz tam çalışan hanımlar için. Evdeki ve eldeki malzemeler :)

Takipçinizim. Sevgiler.
DÜN BUGÜN dedi ki…
Lavaşla pizza iyi fikir,ellerine sağlık,teşekkürler.
Güneş dedi ki…
G ve C bileşkesi çok hoş bizim gibi yani :) pizzanın lavaş hali çok güzel ellerine sağlık..
gülşah dedi ki…
suyu nekadar olucak,lavaşın heryeri ıslanıcakmı altı?
GeCe dedi ki…
yok fazla ıslatmanıza gerek yok, sadece buhar haline geldiğinde lavaşı yumuşatacak kadar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …