Ana içeriğe atla

Kabak Ezme, Kimyonlu Sebze Sote




Geçen gün bu sitemdeki tüm resimleri büyütmek adına düzenlemeye başlamıştım, farkettim ki ne zamandır yazı yazmamışım buraya. Gerçi GeCe ye de fazla yazamadım ya neyse.

Bu yemeği tatilden döndükten sonra ilk gün yaptım. Zira otelin ahçısı o kadar güzel şeyler yapıyordu ki, her yemek sonrasında ben ahçıya gidip tarif sordum desem yeridir. O da zaten yemeklerin başında belki soran olur diye bekliyor :)

Resimde açık renkli salatayı yediğimiz zaman kereviz salatasına benzettik ama içinde kereviz yok. Kabağı ve havucu anladık ama tam tarifini sordum ben yine de. Adının Kabak Ezmesi olduğunu söyledi ezilen birşey yok ama içinde hepsi rende.

Kabakları çiğ olarak (ilk defa kabağın çiğ kullanıldığı birşeye rasladığım için şaşırdım) rendeliyoruz. Havuç ve bir miktar yeşil elmayı da rendeleyip, sarımsaklı yoğurt ve mayonez karışımına buluyruz. Bir de içine ceviz parçaları ekliyoruz. Enfesti kesinlikle kereviz salatasından daha güzel.

Bir diğer aldığım tarif ise resimdeki sebze sote. Kabak havuç ve mantar sotelenmiş tadları çok yakışmış ama bizim asıl beğenmemize sebep olan bu karışımda kimyon olması. Sanıyorum tuz ve karabiber de var ama kimyon kesinlikle çok yakışmış, sebzelerde düşünemezdim kimyonu.

Tabaktaki bir diğer yemek de soya soslu tavuğum, artık acil sofraların vazgeçilemezi benim için. Soya sosu ve çeşitli baharatları karıştırıp az yağda kapalı tencerede pişiriyorum kendi suyuyla. Hafif ve leziz oluyor.

Yorumlar

♥ MAVİANNE ♥ dedi ki…
harika görünüyor valla
çok lezzetli olduğuna şüphem yok
hele de aşağıdaki krep
vay vay vay :))
pembecikolata dedi ki…
Süper tarifler!!!Çok sevdim:)
PAPATYA PRENSES dedi ki…
salatalarda elma kullanma fikrine neden bilmem alışamadım ama deniycem bir gün:)

kimyon bir çok şeye yakışıyor,bayılıyorum kokusuna ve tadına.

ellerine sağlık canım..
VOLKAN - KALDERA dedi ki…
Dönüşü muhteşem oldu diye buna denir :)
Salata ve tavuğu bu akşam deneyeceğim, beni en büyük derdimden kurtardın yine, aradaki açığı kapatman gerek :))
NeSTaL dedi ki…
Görüntü harika. Kabağı çiğ olsa bile yerim derdim hep, demek bu tarif tam bana göre. :))
SMİLENA dedi ki…
of of nasıl acıktım.şahane görünüyor.hele şu kabak...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …