Ana içeriğe atla

Mantar Soslu Makarna



Dün akşamın menüsü bir tabak yemek. Şipşak yemeklerimden Cordon Bleu, patates kızartması ve soslu makarna. Çok kalorili bir tabak gibi görünüyor fazla değil. Birincisi hiç ekmek yemiyoruz kahvaltı dışında. İkincisi tavuk fırında pişiyor, kızartmalar havlu ile yağlarından mümkün olduğunca arınıyor ve makarnada ise hiç yağ yok.

Aslında sebzeli birşey daha yapacaktım ama evdeki malzemeler eksikmiş başka güne kaldı. Diğer yandan dün gider gitmez büyük bir hevesle Bu siteden aldığım tarifle pofuduk ekmek yapmayı denedim. Ama benimkiler bu resimdeki gibi olmadı kurabiye gibi oldu yaaaa :) Sinir oldum. Zaten ne zaman bir tarife göre yapsam olmuyor. Benim de tarfilere göre yapamama gibi bir sorunum var. Şu ekmeğe kafayı taktım bir kaç araştırma ve deneme yapacağım.




Gelelim uyduruk mantar sosuma, evde kalan mantarların da değerlenmesi için yaptım.
Mantarları ince ince doğrayıp çok az yağla kendi suyunda pişirdim. Yumuşadıktan sonra içine bir miktar krema, tuz,karabiber ve bir diş de sarımsak (ince doğranmış) ekledim. Ocaktan almadan önce biraz da peynir (kaşar ya da dil, aslında parmesan olsa daha iyi olacaktı ama yoktu) ilave edip karıştırdım. Harika kokulu bir sos oldu.
Resimde arkaplanda koyu renk bir bardak ve biraz da bir kutu görünüyor. Uzun zamandan beri kullandığımız yeşil sebze meyve suyu karışımı. Rengi iğrenç ama tadı iyi.
Daha iyi tariflerde görüşmek üzere.


Not: Ayça'nın yorumu üzerine daha net ama yanlışlıkla flashlı çekilmiş resim ekliyorum.

Yorumlar

Ayça dedi ki…
Tabak, beni ye diyor :)) Afiyet olsun. Ekmeği ben de deneyeceğim...Fotoğraf net değil ama :( Ah ben İstanbul'da olaydım walla her gün gelirdim fotoğraf çekmeye :)))
Gelin Ayşe dedi ki…
Ayyy tabakdakilerin hepsi benimde damak zevkime uyuyor :))) Guzel yemekler yapiyorsun ablaciiim.
Tatli kekle aran nasil? Birde onlardan bir tarif alalim :D Cok kotuyum ben dimiii :D
Simdi bende kardeslerime yemek hazirlamaya gidicem. Evde buugn 3 kisiyiz :)
SMİLENA dedi ki…
şu yeşil suyun tadına hiç bakmadım.herşey süper görünüyor.ellerine sağlık
Paşa dedi ki…
ay karnımda çok aç be kardeşim nefis görünüyor ellerine sağlık
papatya prenses dedi ki…
Hepsi enfes görünüyor ellerinize sağlık..

Yabancı sitelerden alınan tariflerin tutmama oranı yüksek. Onların ölçüleri ve kullandıkları unlar farklı çünkü.
technology dedi ki…
Read your article, if I just would say: very good, it is somewhat insufficient, but I am still tempted to say: really good!
runescape gold
firdevs dedi ki…
mantarli sosu az once yaptim , valla super oldu :)) tarif icin cok cok tesekkurler :) sayende yemek yapma azmim tekrar dondu :p

ekmekler icin bir onerim olacak , :) mayali hamurlari 40 dakika sekil verdikten sonra tepside mayalandirirsan puf puf ekmeklerin olur :) tabi hamuru yumusak yogurmak sartiyla ;)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …